Maribor
16.04.2018

V tunizijskem Hammametu so se končale kvalifikacije v WTF tekvandoju za Olimpijske igre mladih, ki bodo letos v Argentini. Na njih so se borili štirje Slovenci.

Prvi dan Tilen Ajhmajer (kat. do 73 kg) in Nik Auguštin (kat. nad 73 kg), danes pa Piadora Lončarič (kat. do 55 kg) in Jure Pajk (kat. do 63 kg). Dobro žrebno izhodišče je najbolje izkoristil Auguštin, ki je bil v kategoriji nad 73 kilogramov sicer postavljen na mesto, na katerih turnirje začenjajo nosilci.

V prvem krogu je bil prost. V drugem se je pomeril z Romunom Luco Costeo. Tako kot na Odprtem prvenstvu Slovenije je bil tudi v olimpijskih kvalifikacijah boljši Nik, ki je v Hammametu zmagal z 12:8 in se priključil osmerici kvalifikantov, ki si je zagotovila pot v Argentino. V četrtfinalu ga je čakal Egipčan Abdelrahman Elsayed, ki je bil premočan nasprotnik. Kasnejši zmagovalec kvalifikacij je zmagal s 16:1.

»Po sicer malo slabše prespani noči sem se zjutraj zbudil poln energije. Po zajtrku smo odšli v dvorano. Najprej sem gledal Tilnov dvoboj in ostale v moji kategoriji. Nato pa še borbo mojih dveh potencialnih nasprotnikov. Zmagal je Romun Luca. Čeprav je Italijana premagal na razliko, sem videl, da je fizično slabše pripravljen. To mi je dalo še večji zagon, saj sem vedel, da ga z mirno glavo lahko premagam. Že večer prej sem se z trenerjema dogovorili za taktiko. Podobno tisti iz finala Odprtega prvenstva Slovenije. Cel dvoboj sem držal aktiven rezultat in zmagal. Zavedal sem se, da me to že pelje na OI mladih, ampak sem še vedno imel željo po medalji. V četrtfinalu me je čakal Egipčan, kasnejši zmagovalec. Prihaja iz nižje kategorije, tako da ga nisem poznal. Ker je bil lažji, je bil tudi hitrejši. To je bil glavni dejavnik, da sem to borbo izgubil. Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Dal sem vse od sebe, hkrati pa sem si zagotovil mesto na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu«, je zadovoljen po velikem uspehu povedal Nik Auguštin.

Tilen Ajhmajer se je boril v kategoriji do 73 kilogramov. Kazahstanec Shyngys Sandibayev je v drugi krog kvalifikacij napredoval z rezultatom 4:2. Piadora Lončarič je bila v prvem krogu prosta (boriti bi se morala proti Nadege Umurerwa iz Ruande), v drugem krogu pa je visoko izgubila proti Kostaričanki Neshi Lee Lindo Alvarez. Tudi Jure Pajk se je hitro poslovil od kvalifikacij. V zelo številčni kategoriji do 63 kilogramov (65 udeležencev) je izgubil (6:22) proti Hassanu Almesmariju iz Združenih arabskih emiratov.