Maribor
22.03.2018

25. EKOLOŠKA AKCIJA DRAVA 2017 – NI NAM VSEENO!

Datum in kraj: v soboto, 24.3. 2018 ob nabrežje reke Drave in ob Vodnem stolpu, Lent Čas: 9.00 – 14.00

Organizator: Potapljaško društvo Maribor Kontaktna oseba: Vojo ERAKOVIĆ, vojo.erakovic@pdmb.net , info@pdmb.net , ex tempore: Maja ŠIVEC, fotomaja@gmail.com  

Poglavitni cilj akcije – projekta je ozaveščanje in informiranje ljudi o dejstvih povezanih z našo reko, z možnostmi rekreacije na njej in preganjanju strahu pred reko.

Tudi letos se bodo istočasno v Dravo potopili mariborski, dravograjski, ruški, ptujski in varaždinski potapljači. Letos se bodo ponovno pridružili tudi potapljači iz Krškega, ki se bodo potopili v reko Krko. V sodelovanju z mariborskimi splavarji bo Turistično društvo Maribor izvedlo ekološki sprehod ob reki Dravi do vodnega stolpa.

Prireditev bo imela tudi izobraževalni značaj, saj bodo povabljene skupine, organizacije in društva, predstavile vsaka svoj pogled na reko, ki teče skozi naše mesto, urejeni bodo razstavni prostori z informatorji, ki bodo predstavljali svoje dejavnosti.

Ves čas prireditve bodo potekale delavnice otrok na temo reke Drave, ki jih vodi zavod MARS.

V okviru prireditve se bo začel Likovni Ex – tempore Eko - Drava 2018.

Za potapljače bo odprt »sejem« rabljene potapljaške opreme in predstavljena pa bo tudi nova oprema. Organizirano bo tudi srečanje ljubiteljev starodobne potapljaške opreme, ki ga v društvu izvajajo že nekaj let. Pripravljajo pa tudi predavanje in projekcijo o potapljanju v Dravi.

Predstavili se bodo :

MEEL - Mobilni ekološki laboratorij, Potapljači Poklicne Gasilske Enote Maribor, Aquasystems - Centralna čistilna naprava , PRS – Podvodna Reševalna Služba Slovenije, zavod MARS – delavnice otrok na temo Drava, Mariborski Splavarji –TD Maribor, Snaga, PGD Kamnica, PGD Maribor Mesto, ČZS Večer, Civilna Zaščita – regijska enota za reševanje na vodi, Lutra- Inštitut za ohranjanje naravne dediščine.

Časovni plan:

09.00 dalje - prijave - info točka pri Vodnem stolpu

10.00 uradna otvoritev prireditve – skupinsko fotografiranje, začetek potapljanja in start EKO sprehoda v Koblarjevem zalivu v sodelovanju s mariborskimi splavarji – Turistično društvo Maribor (udeleženci eko - sprehoda bodo pobirali odpadke po poti ob Dravi )

12.00 -13.00 zaključna prireditev pri Vodnem stolpu, javljanje z drugih lokacij v živo, pregled dosežkov in zahvala sponzorjem.