Medmestno sodelovanje je srečanje mladih mariborskih športnikov na tekmovanjih, ki so dogovorjena s strani Športne zveze Maribor in Mestne občine Maribor - Urad za šport z vrstniki mest iz drugih krajev Slovenije in tujine.


04.07.2017 do 09.07.2017
Igre bodo potekale od 4.7.2017 do 9.7.2017 v mestu Kaunas v Litvi.

Na igrah lahko sodelujejo otroci, od 12. do 15. leta starosti. Mladi športniki se bodo pomerili v osmih športih, ki jih je določil organizator iger in sicer: atletika, judo, jadranje, plavanje, namizni tenis, košarka 3 na 3, nogomet in odbojka na plaži.

Vabimo vas, da si ogledate Facebook ICG team Maribor, ki bo sodelovala na igrah 2017 in na uradni strani mednarodnih iger 2017.


11.07.2016 do 16.07.2016
Znana je ekipa, ki bo zastopala mesto Maribor na letošnjih Mednarodnih igrah šolarjev v Taipei-ju od 11. – 16. julija 2016.

Tudi tokrat bosta iz naše strani zastopani panogi plavanje in atletika, ekipa pa skupaj šteje 23 članov. Plavanju je uspelo zapolniti maksimalno kvoto desetih plavalcev: Katja Fain, Tia Jernej, Alja Šlebnik, Rea Heler, Nika Fain, Tadej Tošović, Luka Jerčič, Vid Herodež, Marko Filipovič in Jakob Andrej Žlebnik Vauhnik. Spremljala jih bo trenerka Metka Sparavec.

V atletiki bomo imeli osem predstavnikov: Monika Črček, Špela Gonza, Iva Lorenčič, Ina Radolli, Vanesa Lobenwein, Neja Gašperut, Tine Merhar in Vid Ules. Spremljala jih bosta trenerja Matic Ogrizek in Robert Rudelič. Vodja ekipe je Maja Bezjak, predstavnica mesta pa Darja Škrilec.

Vabimo vas, da si ogledate facebook profil naše mariborske ekipe, ki bo sodelovala na igrah 2016.

Do pričetka iger nas loči še dobre tri mesece. Letošnje bodo še prav posebne saj so petdesete po vrsti.
Več informacij o samem tekmovanju mladih športnikov lahko poiščete na spletni strani iger.


28.07.2015

V torek, 28.07.2015 se bo 50-članska delegacija mariborskih športnikov in trenerjev odpravila na pot proti Marburgu, kjer bo potekalo tradicionalno tekmovanje Six Nations Cup, ki ga mesto Marburg vsakoletno prireja za svoja pobratena mesta. Naše mesto bo imelo svoje predstavnike v moškem nogometu (NK Tabor), ženskem nogometu (ŽNK Maribor) ter ženski košarki (ŽKD Maribor). Z otroci potuje tudi sedem trenerjev ter vodja delegacije, ga. Darja Škrilec iz Športne zveze Maribor. Tekmovanje pobratenih mest je namenjeno otrokom starim med 11 in 14 let. Letos se ga bo udeležilo nekaj več kot 200 mladih športnikov iz Francije (Poitiers), Romunije (Sibiu), Slovenije (Maribor) in Nemčije (Marburg). Tekmovanje nima samo tekmovalnega značaja, ampak je obenem tudi priložnost, da mladi spoznajo svoje vrstnike iz drugih držav in kultur. Ves teden bodo ob tekmovanjih potekale tudi ostale športne aktivnosti, prosti čas bodo otroci lahko preživeli na bazenu, raznih delavnicah in podobno. V Maribor se bodo vrnili 5.avgusta 2015.

Poudariti velja, da športniki na tem tekmovanju ne zastopajo svojih klubov, ampak mesto Maribor. Skrb za pripravo in udeležbo je letos prvič prevzela Športna zveza Maribor, kjer boste lahko na spletni strani www.szm.com in www.facebook.com/szmaribor dobili tudi vse ostale aktualne novice, rezultati ter fotografije.


29.06.2015

Mlade mariborske športnike, ki so se v ponedeljek, 29.6.2015, vrnili iz 49. mednarodnih iger šolarjev, ki so potekale v Nizozemskem Alkmaarju, je sprejel tudi župan mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec.

Uspešni nastopi za naše mlade športnike, najbolje pa sta se odrezala Tjaša Križan in Luka Popović Krajnc, ki sta v suvanju krogle osvojila srebrni odličji.

Vabimo vas, da si ogledate Facebook ICG Maribor, ki bo sodelovala na igrah 2015.


24.06.2015 do 29.06.2015
Igre bodo potekale od 24.6.2015 do 29.6.2015 v mestu Alkmaar na Nizozemskem.

Na igrah lahko sodelujejo otroci, od 12. do 15. leta starosti. Mladi športniki se bodo pomerili v sedmih športih, ki jih je določil organizator iger in sicer v: Atletiki, Plavanju, Tenisu, Nogometu, Odbojki, Odbojki na plaži, Golfu, Judu in Gimnastiki.

Vabimo vas, da si ogledate Facebook ICG Maribor, ki bo sodelovala na igrah 2015.


13.08.2013 do 19.08.2013

V šport je zadnja leta vključenih vedno več mladih in otrok in ker v večini disciplin otroci do 16 let še nimajo možnosti sodelovati na evropskih in svetovnih prvenstvih, so Mednarodne igre mladih (International Children Games - ICG) za udeležence izvrstna vstopnica za vstop v svet globalnega športa.

47. igre ICG je tako letos od 13. do 19. avgusta 2013 gostilo mesto Windsor v Kanadi.

Iz Slovenije se je iger udeležilo okoli 100 otrok iz osmih mest: Celje, Maribor, Murska Sobota, Pesnica, Ptuj, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Velenje. Na igrah je imelo svoje predstavnike 31 držav iz 81 mest, zanje pa je skrbelo 1200 volonterjev.

Mednarodne igre mladih so Mariborčani okronali z zlato medaljo

Tudi mariborska ekipa je bila zastopana v več disciplinah. Tako smo imeli svoje predstavnike v plavanju, gimnastiki in atletiki. Seveda se v nekaterih panogah nismo mogli kosati s svetovnimi velesilami, a vseeno so nekateri udeleženci dosegli dobre ali celo izvrstne rezultate.

Tako se je v plavanju Vito Vodenik uvrstil kar v tri finalne obračune, kje je na koncu dosegel 7. mesto v 200m hrbtno ter 8. mesto v 50m hrbtno in 400m prosto. Maja Uduč je osvojila 4.mesto v B finalu v 50m hrbtno, Aljaž Arnik Ladič in Jan Heler pa sta svojo udeležbo končala v predtekmovanjih, a vseeno z dobrimi časi.
V ženski gimnastiki se je Sara King uvrstila prav tako v tri finalne obračune ter nato osvojila 4. mesto na parterju ter 5. mesto na gredi in bradlji.
V moški gimnastiki sta nastopila Oskar Forštnarič in Sven Jug, ki še nista napolnila niti 12 let in sta bila tako med najmlajšimi udeleženci iger sploh. Glede na mladost seveda nista mogla poseči po višjih mestih, a sta vseeno suvereno nastopila in za seboj pustila kar nekaj starejših tekmovalcev.
V atletiki se je Eva Heinrih v teku na 800m uvrstila na 18. mesto, Mojca Keuc pa v teku na 100m na 33. mesto in sta tako tekmo končali v predtekmovanju.

Zagotovo pa nas je najbolj razveselila Nika Bezjak, ki je v teku na 800m že v predtekmovanju dosegla najboljši čas, nato pa v finalu tekla izredno taktično in z izvrstnim zaključkom teka v drugem krogu prevzela vodstvo, ki ga do konca ni izpustila in tako osvojila zlato medaljo, ki smo se je seveda veselili prav vsi.

Fotografije teka naše Nike Bezjak si lahko ogledate na facebook profilu ICG Maribor.

Samo udeležbo mariborske ekipe na ICG lahko štejemo kot uspešno, saj smo dosegli prav vse cilje. Otroci so se udeležili prvih svetovnih obračunov, vzpostavili kar nekaj mednarodnih prijateljstev, začutili utrip na takih dogodkih, prav tako pa spoznali širino športa na globalni ravni. In seveda, domov smo prinesli tudi zlato medaljo, za kar se moramo zahvaliti prav Niki. Spotoma pa smo ob sodelovanju na igrah obiskali tudi mesto Detroit (v ZDA), na poti domov pa obiskali Niagarske slapove in pa CN Tower v Torontu.

Skupaj je na igrah sodelovalo okrog 1500 otrok in pa okrog 300 odraslih, ki smo imeli zraven obveznosti na igrah in skrbi za otroke tudi druge prijetne obveznosti. Tako smo se na igrah srečali tudi s slovenskimi izseljenci v Kanadi, ki so seveda bučno navijali za naše tekmovalce, obiskala pa sta nas tudi g. John Doma, častni konzul Slovenije v Kanadi, ter ga. Irena Gril, veleposlanica Slovenije v Kanadi. Ob zaključni slovesnosti pa nas je doletela še čast osebno spoznati g. Metoda Klemenca, ustanovitelja iger ICG, ki jih je prvič izvedel že daljnega leta 1968 v Celju in ki se ne glede na leta z veseljem še vedno udeleži vseh iger.

Naslednje ICG bodo potekale od 6. do 11. decembra 2014 na Lake Macquarie v Avstraliji. Morda se teh naslednjih iger zaradi res velike oddaljenosti ne bomo udeležili v polni zasedbi, zagotovo pa bomo potovali na zimske ICG 2015, ki bodo potekale v januarju 2015 v Innsbrucku ter na poletne ICG 2015, ki bodo potekale v Alkmaarju na Nizozemskem, saj sta obe lokaciji še skoraj tradicionalni slovenski »navijaški« destinaciji.

Avtor prispevka: G. Uroš Lovrenčič, predsednik Športne zveze Maribor

 


Strani

Sledite nam

E-novice

Bodite obveščeni o športnih dogodkih na mariborskem območju. Prijavite se na e-novice.